Jest to bardzo dynamicznie rozwijająca się grupa produktów, w której niewątpliwy prym wiedzie boczniak ostrygowaty, będący pierwszym, innym niż pieczarka świeża, proponowanym przez nas asortymentem. Boczniaki pojawiły się w naszej ofercie niemal w tym samym czasie, co pieczarki brązowe i od tamtej pory regularnie zyskują na popularności wśród naszych odbiorców, stanowiąc coraz istotniejszą część ogółu sprzedaży FHU Robert. W poszukiwaniu innowacji, poszerzyliśmy wspomnianą kategorię artykułów o boczniaki cytrynowe, a w ostatnim czasie do naszej oferty dołączyły również boczniaki mikołajkowe. W trosce o dobro klientów, wszystkie boczniaki pochodzą od wąskiego grona zaufanych producentów, a wywodzący się z ich upraw surowiec poddawany jest regularnym badaniom laboratoryjnym.

Boczniaki zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, są cennym źródłem witaminy D oraz niektórych witamin z grupy B i podobnie jak pieczarki, mają niski indeks glikemiczny oraz uznawane są za produkt niskokaloryczny. Co więcej, uważa się, że regularne spożywanie boczniaków poprawia metabolizm, wzmacnia działanie układu odpornościowego, a także polepsza stan i funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Zaproponowane przez nas gatunki boczniaków należą do najpopularniejszych przedstawicieli grzybów tego rodzaju, jednak w dalszym ciągu pozostajemy otwarci na rozszerzenie naszej oferty o inne asortymenty wywodzące się z rodziny boczniakowatych. Pragniemy jednak podkreślić, że priorytetem FHU Robert jest całkowite bezpieczeństwo proponowanych przez nas artykułów, dlatego też podejmowane przez nas decyzje o włączeniu nowego produktu do sprzedaży są świadome i dobrze przemyślane. Naszym obowiązkiem jest upewnienie się najpierw, że znaleziony przez nas surowiec spełnia wszystkie standardy i przepisy prawa żywnościowego – dopiero wówczas jesteśmy w stanie kontynuować pracę nad projektem, który w późniejszym etapie zostanie zaprezentowany naszym klientom.