Produkty sezonowe

Latem w naszej ofercie znajdą Państwo mnóstwo świeżych, zdrowych warzyw i owoców, które idealnie sprawdzą się w każdej kuchni i pozwolą przygotować wiele pysznych dań, deserów, zup czy przetworów. Ulubione, sprawdzone przepisy, czy nowe pomysły kulinarne? Wybór należy do Państwa! My zapewniamy doskonałej jakości składniki i życzymy smacznego.

Kurki

Pieprznik jadalny, popularnie zwany kurką, jest jednym z bardziej cenionych grzybów jadalnych na całym świecie. Ceniony jest zarówno w kuchni domowej, jak i przez szefów kuchni. Grzybek ten o lekko owocowym i korzennym aromacie oraz pieprznym smaku, jest źródłem antyoksydantów. Kurki można przygotowywać na wiele sposobów, ale najlepsze są krótko, przez 5 minut, duszone na maśle.

Szparagi

Szparagami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Obecnie to wyjątkowe warzywo cieszy się zasłużoną popularnością na całym świecie. Szparagi są uprawiane w Japonii, Chinach, USA, Holandii, i wielu innych krajach, m. in. w Polsce. Mogą być białe, zielone oraz fioletowe, a ich kolor zależy to od sposobu uprawy. Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc dobrze go wykorzystać. Szparagi mają delikatny smak i są lekkostrawne. Zawierają dużo białka, a także witaminy C, K, B oraz żelazo, potas i magnez. Świetnie komponują się z mięsem, rybami czy jako składnik zup, ale chyba najchętniej bywają spożywane prosto z wody, z odrobiną masła. Pyszne są także duszone na oliwie, z dodatkiem czosnku i białego wina.

Borówki amerykańskie

Borówka amerykańska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest też chętnie uprawiana w Polsce, która należy do największych producentów borówki w Europie. Owoc ten od kilku lat cieszy się u nas bardzo dużą popularnością. Jest smaczny i zdrowy, daje się łatwo przechowywać, a co najważniejsze – ma mnóstwo kulinarnych zastosowań! Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, owsianki, rozmaitych płatków śniadaniowych, ciast, babeczek, naleśników, placków czy gofrów. Borówka amerykańska zawiera bardzo wiele cennych substancji, m. in.: witaminę C, antocyjany i dużo pektyn, regulujących poziom cholesterolu i wchłaniających substancje toksyczne.

Świeże, ręcznie zbierane grzyby

Copywright 2018, FHU Robert Sp. z o. o. Sp.K.
Top